ארגון מגדלי הירקות
חיפוש באתר
 
   
עוד באתר
 
תקשורת
עובדים וכוח אדם
ביטוח
יצוא ויצואנים
תעשייה
בשווקים וברשתות
בטיחות
על הפרק
ירקות ובריאות
תפקידים מנויים ופרסים
מן העולם
כותבים על יוסטה
אתרים מומלצים
הוועידה ה-14

סיור ברמת נגב 28.12.09

עמוד הבית>באזורים>רמת הנגב>סיור ברמת נגב 28.12.09
 

חברי המזכירות ערכו סיור ברמת נגב, במסגרתו התקיימה גם ישיבת מזכירות (דו"ח הישיבה בהמשך).

 

הכרת האזור

יענקל'ה מוסקוביץ, שתכנן וליווה את כל מהלך הסיור, הציג בפני המבקרים את האזור ואת מו"פ רמת נגב, המרכז החקלאי של האזור.

תקציב המו"פ נחלק בין קק"ל לבין הממשלה, כאשר שני שלישים מהתקציב הממשלתי הם של משרד החקלאות ושליש של המשרד לפיתוח הנגב והגליל. כיום, בפתח 2010, המו"פים פועלים עדיין ללא תקציב מאושר.

כל המים שמשתמשים בהם הם מהאזור. זה מתחיל בקידוחים של מים מליחים, כאשר בשנת 2008 צרכו כ-7 מיליוני קוב מים מליחים. עדיין אין נתונים מדויקים על 2009, אבל צופים עלייה.

מתפילים במקום את המים המליחים והופכים אותם למתוקים. מתקן ההתפלה בקציעות מתופעל על-ידי מקורות, שגם משווקת את המים לצרכנים. זהו מפעל התפלה ייחודי, כי הוא ביבשה ולא בים.

המים לשתייה באזור הם מים מותפלים ומים מאשקלון. לחקלאות משלבים מים מתוקים עם מים מלוחים. קידוחי המים המליחים הם עד לעומק של 700 מ'.

נמצאת בתכנון מערכת להשבת קולחים באזור עובדה, שתשרת כ-20 חוות בודדים, ומקווים להשתמש במי השופכין של מצפה רמון עבור החקלאות.

באזור מגדלים ירקות בשטח פתוח, ובעיקר 3,500 דונם תפוחי-אדמה, 200 דונם מלונים, 300 דונם גזר, 500 דונם בטטות.

בחממות מגדלים 2,000 דונם עגבניות, 350 דונם פלפל, 250 דונם תבלינים. יחד עם 100 דונם פרחים, מגדלים באזור 2,700 דונם חממות.

בענף המטעים מגדלים 6,070 דונם, מהם 5,000 דונם זיתים, 70 דונם פיסטוק, 600 דונם ענבי יין ו-400 דונם רימונים.

ערך הייצור החקלאי הוא 8 מיליוני ש"ח, ש-50% מהם ירקות. רפת קיבוץ רביבים היא אחת הגדולות בארץ. באזור יש בעיה קשה של מחסור בכוח אדם.

 

מו"פ רמת נגב

הסיור בשטחי המו"פ לווה על ידי ציון שמר.

שני גידולים מיוחדים הוצגו על ידיו:

סליקורניה - מגדלים 400-350 טונות למאכל טרי, המתאים לבישול ולסלטים. מגדלים במים מליחים ואף מוסיפים מלח לגידול.

רגלת השדה (ריג'לה) - מגדלים במים מליחים. טעמו מיוחד. הגידול נמצא בשלב זה במחקרים, ובשנה הקרובה הוא יהפוך לחצי מסחרי.

פלפל יכולים לגדל ברמת נגב במהלך כל השנה. באזור מגיעים ליבול של 12 טונות במבנים שונים. משתילות שהיו בחודש יולי עד היום, הגיעו במו"פ ל-7.5 טונות.

המשתתפים ביקרו גם בחממות ניסויים שונים בעגבניות צ'רי.

 

מתקן ההתפלה בקציעות

מתקן ההתפלה מספק 450 קוב לשעה. מרכז מים מקידוח שמתבצע באזור ניצנה.

המים בשורה האחרונה עוברים דרך מסנני חול ומסנני מיקרונים. יש 3 דרגות התפלה.

הדרגה הראשונה עובדת בלחץ של 10 אטמוספרות. מעלים את הלחץ לדרגה שלישית.

עם הרכז, מגיעים לרמה של 88% מוצר סופי ו-12% שאריות רכז. המוצר עובר אחר כך לטיפול משלים.

מתפילים במתקן זה בשנה כ-2.5 מיליוני קוב.

 

משק יובל כוכב, כמהין

ביקרנו במשקו של יובל כוכב, מגדל צעיר, שזו השנה השלישית בה הוא מגדל בעיקר פלפל ליצוא. הבעיה המרכזית שהציג במשקו כיום היא המחסור בכוח-אדם. תקוותו שבהקצאות של 2010 ישתפר מצבו ויוכל לקבל עובדים לפי גודל משקו.

 

משק צימן, קדש ברנע

במשק צימן מגדלים עגבניות צ'רי ועגבניות ליצוא ולשוק מקומי בשטח כולל של כ-700 דונם. הצ'רי מיוצא באמצעות חברת אגרקסקו.

 

הרבה תודות ליענקל'ה מוסקוביץ על האירוח הנפלא.

 

   

ארגון מגדלי ירקות-אגודה חקלאית שיתופית © 2008, רח קפלן 2, ת.ד. 40006, מיקוד 61400 ת"א, טל 036090050 irgun@yerakot.org.il
כל הזכויות שמורות לארגון מגדלי הירקות בישראל © 2008